Działamy
na rzecz
polskich rolników,
hodowców zwierzat gospodarskich
oraz mieszkańców obszarów wiejskich.

Specjaliści na temat bezpieczeństwa

d polstrlaspog

Bezpieczne wakacje na wsi

• Policjant mówi: „Najważniejsza jest wyobraźnia. Nie można mówić o bezpiecznych wakacjach, jeśli dziecku, jego rodzicom i opiekunom brakuje wyobraźni. Co roku przyczyną wielu wypadków z udziałem m.in. dzieci jest brak wyobraźni tych, którzy mają nad nimi czuwać. Przede wszystkim w pobliżu dziecka nie może znajdować się alkohol”.

• Strażak mówi: „Każdego roku zmorą dla strażaków są niekontrolowane ogniska. Często rozpalane są na wyjątkowo suchym terenie, a w pobliżu nie ma wody i piasku do ich wygaszania. Niestety rodzice bardzo często nie wiedzą, gdzie odbywają się ogniska, na które przychodzą ich dzieci. Zawsze w pobliżu tego typu atrakcji muszą przebywać osoby dorosłe. To bardzo ważne, bo w grę wchodzi nie tylko ewentualne rozprzestrzenianie się pożaru po polu lub lesie, ale także bardzo poważne oparzenia i zaczadzenia”.

• Leśniczy mówi: „Ludzie często nie zdają sobie sprawy, że, obok wilków, realnym zagrożeniem dla człowieka mogą być dziki. Zwłaszcza, gdy chodzi o dziecko. Każdy, kto wybiera się do lasu musi pamiętać, że duża część jego bogactw może śmiertelnie zagrozić jego życiu lub zdrowiu. Należy przyswoić sobie złotą zasadę, żeby nie zbierać grzybów, co do których nie mamy stuprocentowej pewności. A dzieci? Dzieci w ogóle nie powinny dotykać grzybów. Rok w rok słyszymy o śmiertelnych przypadkach zatrucia grzybami właśnie wśród najmłodszych”.

• Lekarz mówi: „Dzieci spoza miast z reguły są bardziej „zahartowane”. To jednak nie może oznaczać bagatelizowania jakichkolwiek oznak chorób i uszkodzeń na ciele. Pamiętajmy, że nieoczyszczona i nieopatrzona rana może doprowadzić do bardzo poważnych komplikacji. Pamiętajmy, że na oparzenia nie wystarcza zimna woda. Pamiętajmy, że udar słoneczny może doprowadzić do nieodwracalnych konsekwencji. Pamiętajmy także o tym, że każde nawet najmniejsze zadrapanie spowodowane przez zwierzę musi być poddane obserwacji lekarza”.

dłon

Biuro w Warszawie (główna siedziba):
Biuro w Radomiu:
ul. Zegara Słonecznego 12 lok. 15

Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.