Jacek Gmoch, Jan Pospieszalski, Vito Casetti oraz wiele innych osób ze świata mediów, sportu i popkultury wspiera Zofię Klepacką w ramach akcji #NasReprezentujesz, powstałej jako sprzeciw wobec nacisków środowiska LGBT, domagającego się pominięcia medalistki igrzysk olimpijskich przy ustalaniu składu reprezentacji.

Na łamach portalu "naTemat" pojawił się apel do Polskiego Związku Żeglarskiego, w którym środowiska LGBT domagają się, aby nie brać Zofii Klepackiej pod uwagę przy ustalaniu składu polskiej reprezentacji narodowej. Aktor Borys Szyc zwrócił się do Noceti-Klepackiej, aby oddała zdobyte medale.

Noceti-Klepacka znalazła się w ogniu krytyki po tym, jak otwarcie wyraziła sprzeciw wobec pomysłu wprowadzenia do warszawskich szkół tzw. „karty LGBT”. Ostatnio wystąpiła również w filmie „Zmierzch. Ofensywa ideologii gender” produkcji Fundacji Polska Ziemia, emitowanego na antenie Telewizji Trwam, po którym ruszyła kolejna kampania środowisk LGBT przeciwko polskiej olimpijce.

W jej obronie stanął m.in. producent filmu Szczepan Wójcik: „Bardzo dziękuję Pani Zofii Klepackiej, że zgodziła się wystąpić w filmie, którego miałem zaszczyt być producentem, że nie bała się stanąć w obronie wartości i rodziny. Tym bardziej czuję się w obowiązku stanąć po Pani stronie i zrobię wszystko, co w mojej mocy, aby zatrzymać tę falę nienawiści. Od wczoraj wszyscy operatorzy filmowi pracujący w naszej internetowej telewizji zajmują się wyłącznie realizacją nagrań ze słowami poparcia dla polskiej olimpijki”.

Pierwszy spot ze słowami poparcia od Jana Pospieszalskiego, Łukasza Warzechy, Edyty Hołdyńskiej, Witolda Gadowskiego, Vito Casettiego, Pawła Lisickiego, Wojciecha Wybranowskiego, Piotra Berełkowskiego, Krzysztofa Skowrońskiego oraz Marka Miśki, na Twitterze oraz Facebooku udostępniło kilkadziesiąt tysięcy osób.

Twórcy akcji zapewniają, że to dopiero początek akcji. Jak dodają wolontariusze Fundacji Polska Ziemia, nagrywanie kolejnych słów poparcia wciąż trwa. Do tej pory wsparcie Zofii Klepackiej w ramach #NasReprezentujesz zadeklarowało 50 osób ze świata mediów, sportu i popkultury, a lista wciąż się powiększa. Filmy będą prezentowane pod hashtagiem #NasReprezentujesz.

Link do wydarzenia:
Link do spotu otwierającego kampanię:
Link do strony fundacji – organizatora kampanii #NasReprezentujesz