W związku konsekwencjami suszy nasza Fundacja postanowiła wyjść naprzeciw i pomóc polskim rolnikom poprzez przeprowadzenie akcji „Kupuję na targowiskach! Pomagam w walce z suszą”. Akcja ma na celu uświadomienie społeczeństwu, że zakupy na targowisku oznaczają pomoc rolnikom w obliczu klęski suszy.

Realizowana jest w największym mieście w Polsce – w Warszawie trwać będzie od 1 października.

W SWOJEJ OKOLICY Z PEWNOŚCIĄ ZNAJDZIESZ TARGOWISKO Z OWOCOWO-WARZYWNYMI SKARBAMI NASZEGO KRAJU!

Gdzie kupować?

Życie w mieście nie oznacza konieczności kupowania wszystkich produktów w supermarketach. O ile jest grupa produktów, których w granicach Warszawy ciężko szukać bezpośrednio u producentów, o tyle na każdej dzielnicy można zaopatrzyć się w owoce i warzywa „prosto od rolnika”. W stolicy funkcjonuje kilkadziesiąt targowisk i kilkaset mniejszych punktów sprzedaży. Każde z tych miejsc położone jest przy dogodnym węźle komunikacyjnym i oferuje szeroki wachlarz polskich zdrowych produktów. Większość targowisk funkcjonuje przez cały rok.

Atrakcyjne ceny i pierwszorzędna jakość

Stołeczny ratusz rokrocznie prezentuje tzw. średnie koszyki cen na 10 warszawskich targowiskach. Na targowiskach ceny produktów są często nawet o 20 proc. niższe. W przypadku takich zakupów wydana kwota w znakomitej większości trafia do rolnika, który bardzo często wciela się w naszego sprzedawcę. Dodatkowo klient staje przed szerokim wyborem odmian i gatunków poszczególnych produktów. Zakupione warzywa i owoce są polskiego pochodzenia, a droga, jaką przebywają od zbiorów do koszyka kupującego jest możliwie najkrótsza.

Warszawa liczy ponad 1,7 miliona mieszkańców. Z roku na rok liczba ta rośnie, a świeżo upieczeni warszawiacy bardzo szybko wchłonięci zostają przez pęd miasta i komercjalizację wielu dziedzin życia. Między pracą, a domem znajdują czas na robienie zakupów w wielkopowierzchniowych sklepach, które odpowiadają na wszystkie potrzeby codzienności. Warto jednak zastanowić się nad jakością oferowanych w nich produktów i metodami, jakimi wielkie sklepy zdobywają swoje towary…

Coraz częściej supermarketowe stoiska owocowo-warzywne stylizowane są na targowiska. Dzięki temu klient ma się na nich czuć swojsko i tak, jakby wybierane przez niego jabłka i pomidory sprzedawane były bezpośrednio przez ich hodowcę. Ten z pozoru atrakcyjny zabieg marketingowy służy odwróceniu uwagi konsumentów od ogromnych problemów naszych rodzimych producentów owoców i warzyw. Patriotyzm gospodarczy, który od jakiegoś czasu przyświeca robiącym zakupy, wymaga jednak kolejnego kroku. Dzięki niemu nasi rodacy unikną bezdusznego wyzysku…

Fundacja Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA

Podsumowanie akcji „Kupuję na targowiskach! Pomagam w walce z suszą”