Działamy
na rzecz
polskich rolników,
hodowców zwierzat gospodarskich
oraz mieszkańców obszarów wiejskich.

Polski Kongres Rolnictwa 2014

Błąd krytyczny rozszerzenia [sigplus]: Dla folderu galerii obrazów kongres oczekiwana jest względna ścieżka do folderu startowego określonego w konfiguracji rozszerzenia w zapleczu systemu Joomla!.

Polski Kongres Rolnictwa 2014

Fundacja Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA, uczestniczyła w Polskim Kongresie Rolnictwa, który odbył się 15 września na zamku Topacz pod Wrocławiem.

Głównym celem Kongresu Rolnictwa jest stworzenie platformy do dyskusji na temat kondycji sektora rolno-spożywczego, jego problemów, wyzwań oraz możliwości rozwoju.

Na zamku Topacz, spotkali się wszyscy przedstawiciele sektora rolnictwa, branży rolno-spożywczej oraz przedstawiciele samorządu, m.in.: wicemarszałek Włodzimierz Chlebosz, przedstawiciele ARR i ANR, zastępca dyrektora ARiMR, Prezes Dolnośląskiej Izby Rolniczej, a także wielu ekspertów, rolników i innych reprezentantów branży rolnej.

Tematem przewodnim spotkania, było jednoczenie się branż producenckich oraz poszukiwanie nowych kierunków zbytu, a także dywersyfikacja dostaw i sprzedaż produktów przetworzonych.

Wydarzenie rozpoczęło się przemówieniem Waldemara Pawlaka - prezesa Fundacji Polskiego Kogresu Gospodarczego.

Wicemarszałek Włodzimierz Chlebosz podsumował Program Rozwoju Obszarów Wiejskich w województwie dolnośląskim. Dostrzegł efekty unijnego wsparcia oraz opowiedział o zrealizowanych projektach związanych z odnową i rozwojem wsi oraz poprawą infrastruktury.

Ponadto, zaproszeni goście i specjaliści poruszyli także tematy związane z nowym wyzwaniem polskiego rolnictwa w perspektywie budżetowej, strategie partnerstwa rolnictwa, rozwój sektora rybołówstwa, a także mechanizmy działania Agencji Nieruchomości Rolnych na tle obecnej sytuacji rolnej. Nie zabrakło także tematu, ostatnio najważniejszego dla całej branży - rosyjskiego embarga oraz związanych z nim zmagań polskich rolników i producentów.

Fundacja Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA odbyła wiele interesujących i konstruktywnych rozmów z przedstawicielami władz oraz ekspertami na tematy związane z bieżącymi problemami polskiego rolnictwa oraz możliwych rozwiązań w zaistniałych sytuacjach. Była to świetna okazja na poznanie opinii różnych reprezentantów sektora rolnictwa w naszym kraju, a co najważniejsze możliwość na przekazania stanowiska fundacji wobec ważnych wyzwań i problemów trapiących rolników.

{gallery}kongres{/gallery}

dłon

• Patroni naszych akcji:

policja22
    Białobrzegi
    strazpozarna
  • Partnerzy Fundacji

• Patronat Honorowy

• Patroni naszych akcji:

Arimr logo
    arr2

• Partnerzy Fundacji

Biuro w Warszawie (główna siedziba):
Biuro w Radomiu:
ul. Zegara Słonecznego 12 lok. 15

Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.