Jak organizacje prozwierzęce niszczą ludzi - reportaż Ewy Zajączkowskiej

„Ciemna strona Animalsów. Co organizacje prozwierzęce chcą przed Tobą ukryć?” to reportaż śledczy Ewy Zajączkowskiej, w którym autorka przedstawia historie ludzi oskarżonych przez organizacje prozwierzęce o znęcanie się nad zwierzętami. Organizacje te czerpią ogromne zyski z przeprowadzania interwencji i egzekwowania rzekomych kosztów opieki nad zabranymi zwierzętami. W wyniku takich działań właściciele zwierząt, odebranych przez tę instytucję tracą często dorobek całego życia i własne zdrowie, a o dalszym losie zwierząt nie sposób się niczego dowiedzieć.

Kolejnym aspektem poruszonym w materiale jest nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt, nad którą trwa gorąca debata i która już niedługo może wejść w życie. W projekcie znajdują się m.in. zapisy dotyczące zakazu hodowli zwierząt na futra oraz uboju rytualnego na cele eksportowe. To jednak nie wszystko. Proponowane w nowelizacji zmiany, w których tworzeniu udział brali także sami zainteresowani – czyli organizacje prozwierzęce – idą znacznie dalej. Dają one m.in. możliwość przedstawicielom każdej organizacji, która ma w swoich celach statutowych ochronę zwierząt, wejścia na teren posesji prywatnej bez zgody właściciela i pomimo jego sprzeciwu. Umożliwiają także dostęp do danych wrażliwych, takich jak adres zamieszkania właściciela zwierzęcia.

Reportaż opatrzony jest nie tylko wstrząsającymi historiami ludzi, którzy mieli styczność z organizacjami prozwierzęcymi, lecz także komentarzami ekspertów. Materiał dobitnie pokazuje, jak w praktyce wygląda działalność wielu organizacji, które rzekomo walczą o prawa zwierząt i które mogą już niebawem zyskać w Polsce uprawnienia zbliżone do uprawnień służb specjalnych. Specjaliści podkreślają, że zapisy te mogą uruchomić skuteczne mechanizmy nacisku, które mogą być wykorzystywane do celów m.in. politycznych.. Jak mówią, wykreślenie zapisu o świadomym krzywdzeniu zwierząt otwiera niemal nieograniczone pole do korzystania z wielu uprawnień, ograniczających wolności obywatelskie.

Pomóż nam czynić jeszcze więcej dobrego

Podoba Ci się nasza inicjatywa?
Zachęcamy do wpłaty na rzecz
Fundacji Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA

Nr rachunku 68 1140 2004 0000 3402 7508 0370