Działamy
na rzecz
polskich rolników,
hodowców zwierzat gospodarskich
oraz mieszkańców obszarów wiejskich.

Dla nauczycieli

Drodzy Nauczyciele,

Wakacje zbliżają się wielkimi krokami. Czas to z pewnością ulubiony i stale pożądany przez Waszych podopiecznych. Po dziesięciu miesiącach ciężkiej pracy nadchodzą dwa miesiące wypoczynku, aktywnego spędzania czasu poza domem oraz zacieśniania relacji towarzyskich w środowisku innym niż szkoła. Podczas wakacji nieczęsto będziecie widywali swoich uczniów. Nieczęsto też będziecie mogli otoczyć ich opieką oraz na bieżąco uczestniczyć w ich wychowywaniu.

Przerwa w lekcjach szkolnych nie oznacza przerwy w odpowiedzialności za przygotowanie dzieci do bezpiecznego spędzania czasu wolnego oraz za przestrzeganie ich przed zagrożeniami, które mogą na nich czyhać zarówno w gospodarstwie domowym, jak i poza nim. Systematyczna edukacja prowadzona przez Was i przez rodziców może sprawić, że 1 września wszyscy Wasi podopieczni pełni zdrowia i wypoczęci zasiądą w szkolnych ławkach.

Akcja „Bezpieczne wakacje na wsi” ma na celu informowanie o tym, w jaki sposób minimalizować zagrożenia na drodze, w gospodarstwie domowym oraz podczas rekreacji. Z Waszą pomocą jesteśmy w stanie sprawić, aby zbliżające się wakacje były naprawdę udane.

Dzieci z terenów wiejskich często nie mogą uczestniczyć w zorganizowanych programach wakacyjnych, do których dużo łatwiejszy dostęp mają ich rówieśnicy z większych miast. W związku z tym częściej to one same są organizatorami swojego czasu wolnego. Musimy sprawić, aby na każdym kroku pamiętały o sprawach na pozór niewielkich, ale w efekcie składających się na ich bezpieczeństwo.

Obszary wiejskie to zestaw nieco innych zagrożeń od tych, które pojawiają się w większych miastach.
O tym również powinniśmy pamiętać przygotowując nasze pociechy do wakacyjnej laby.

Akcja „Bezpieczne wakacje na wsi” podzielona została na trzy bloki:

• Bezpieczeństwo na drodze
• Bezpieczeństwo w domu
• Bezpieczeństwo podczas rekreacji

Chcielibyśmy, abyście aktywnie uczestniczyli w działaniach na rzecz każdego z tych postulatów. Obok rodziców to właśnie Wy jesteście dla dzieci mistrzami, którzy wprowadzają je w świat dorosłych. Dlatego zwracamy się z ogromną prośbą o podjęcie wszelkich starań, które zaowocują prawdziwie bezpiecznymi wakacjami.

Liczymy na Waszą pomoc i dziękujemy za dotychczasowe zaangażowanie!

Fundacja Wsparcia Rolnika „Polska Ziemia”

dłon

Biuro w Warszawie (główna siedziba):
Biuro w Radomiu:
ul. Zegara Słonecznego 12 lok. 15

Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.