Działamy
na rzecz
polskich rolników,
hodowców zwierzat gospodarskich
oraz mieszkańców obszarów wiejskich.

Dla dzieci

d dzieci2

Apel do dzieci o zasadach bezpieczeństwa

Drogie dzieci,  coraz większymi krokami zbliżają się upragnione i długo wyczekiwane przez Was wakacje. To czas dla Was, kiedy możecie odpocząć i nabrać sił do dalszej nauki.

Pamiętajcie, że musicie dbać o swoje bezpieczeństwo, pomimo wolnego czasu będą Wam zdarzały się sytuacje wymagające od Was dużej odpowiedzialności.

Gdy zostajecie sami w domu lub bawicie się na zewnątrz zachowajcie ostrożność. Informujcie osoby dorosłe o tym gdzie jesteście, z kim oraz o której wrócicie. Zostawcie rodzicom telefon kontaktowy do znajomych  z którymi przebywacie lub ich rodziców. Podczas nieobecności rodziców nie zapraszajcie nieznajomych do domu. Nie bawcie się ostrymi przedmiotami, materiałami łatwopalnymi, nie rozpalajcie ognisk bez nadzoru dorosłych i w miejscach do tego nieprzeznaczonych.

Wakacje to czas, który chętnie spędzacie na świeżym powietrzu. Często korzystacie z lokalnych zbiorników wodnych lub organizujecie zabawy na okolicznych łąkach, boiskach oraz w lasach. Podczas tych rozrywek często braknie wyobraźni, a drobna nieuwaga może doprowadzić do dramatycznego finału radosnej zabawy. Ideałem byłoby, gdyby wszystkie te atrakcje zorganizowane były pod czujnym okiem osób dorosłych. Jeśli jednak jesteście sami, pamiętajcie o tym aby wchodzić do wody tylko na strzeżonych kąpieliskach, nie wchodzić zbyt głęboko do wody, pamiętajcie też że nie należy skakać do wody w miejscach do tego nie przeznaczonych, pod żadnym pozorem się skakać na „główkę”.

Podczas powrotu do domu, powinniście unikać w miarę możliwości, bezpośredniego wkraczania na jezdnię. Najlepiej, aby w czasie przebywania w pobliżu ruchliwej drogi towarzyszył ci ktoś dorosły.

Korzystając z pobocza pamiętaj że, należy poruszać się zawsze po lewej stronie drogi. Obok nas powinny przejeżdżać samochody udające się w przeciwnym niż naszym kierunku.

Unikaj sytuacji, w których przemieszczanie się poboczem następuje po zmierzchu. Jeśli jednak tak by się stało, koniecznie należy założyć odblaskowe elementy stroju, dzięki którym kierowcy szybciej dostrzegą Cię na swojej drodze. Jeśli jedziesz rowerem, należy pamiętać o trzymaniu się prawej strony ulicy. Dzięki temu kierowcy z łatwością Cię ominą. Twój rower powinien mieć sprawne oświetlenie. Nie wolno grać w piłkę na drodze oraz w pobliżu drogi, po której poruszają się pojazdy.

Zapamiętaj ważne numery telefonów, na które należy dzwonić w razie wypadków  lub zagrożeń:

TELEFONY ALARMOWE:

• 112 – OGÓLNY NUMER ALARMOWY
  • 997 – policja
  • 998 – straż pożarna
  • 999 – pogotowie ratunkowe
  • 984 – pogotowie rzeczne, MOPR
  • 985 – WOPR, GOPR i TOPR

Pobierz książeczke Bezpieczne Wakacje na Wsi

dłon

Biuro w Warszawie (główna siedziba):
Biuro w Radomiu:
ul. Zegara Słonecznego 12 lok. 15

Zgodnie z rozporzadzeniem możesz cofnąć zgode którą wcześniej nam dałeś. Jednak uprzedzamy że portal może przestać działać poprawnie. Cofnij zgodę.