Akcję "Bezpieczne wakacje na wsi" popiera...

fot. www.dorotastalinska.pl

Akcję „Bezpieczne Wakacje na Wsi” popiera aktorka Dorota Stalińska

Akcję „Bezpieczne Wakacje na Wsi” zorganizowaną przez Fundację Wsparcia Rolnika POLSKA ZIEMIA popiera Dorota Stalińska- aktorka z dużym doświadczeniem filmowym i teatralnym. Pani Dorota jest również Prezesem Fundacji „Nadzieja”, której celem jest zapobieganie wypadkom drogowym oraz niesienie pomocy ofiarom wypadków drogowych. Fundacja współpracuje ściśle z Krajową Radą Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Panią Dorotę zapytaliśmy o ważne aspekty zachowania bezpieczeństwa na drodze.

Dorota Stalińska:

Co jest najważniejsze? Po pierwsze, żeby rodzice wyposażyli dzieci w odblaski, ale takie, które zwalniają dzieci z konieczności pamiętania o tym, że je mają. To jest to, co moja Fundacja promuje najbardziej. Nie można mylić gadżetów odblaskowych z odblaskami. Dzieci muszą mieć ubrania wyposażone w odblaski. Są ubrania, plecaki, buciki, które od razu można z takowymi nabyć. U nas na stronie Fundacji (www.fundacjanadzieja.org.pl) można zamówić pakiety odblaskowe pieszego i rowerzysty. Nakleja się je na tornistry, na buty, na rowery, na kurtki, na czapki, na kaski, na wszystko, co możliwe. Dzięki temu dziecko nie musi pamiętać o założeniu odblasku, bo jest on częścią jego ubrania.

I bardzo ważne jest, żeby dzieci chodziły zawsze lewą stroną drogi, i żeby wiedziały, która strona jest lewa... Proszę rodziców, żeby to ćwiczyli z dziećmi. Większość potrąconych na drodze dzieci to dzieci idące nieprawidłową stroną jezdni.

Dzieci jeżdżą latem dużo na rowerze. Bardzo ważne jest to, aby rower miał wymagane światła. Niestety w Polsce można kupić rowery bez świateł. Rower musi mieć trzy światła: białe z przodu, czerwone z tyłu i dodatkowo światło odblaskowe. Rower musi mieć światło z przodu, a niestety należy to do rzadkości.Rodzice powinni koniecznie zainstalować dzieciom przednie światło do roweru, ponieważ gdy zastaje nas zmierzch i nie mamy przedniego światła, rower jest właściwie niewidoczny. Koniecznie należy jeździć w kasku. Niestety często rodzice jeżdżą bez kasków, a w ślad za nimi dzieci. Ja powtarzam, że lepiej mieć potargane włosy niż potargany mózg. Bardzo proszę rodziców i namawiam, aby i oni, i ich dzieci miały w czasie jazdy kaski rowerowe na głowach.

Jeśli chodzi o jazdę samochodem, to przeraźliwy jest fakt, że rodzice bardzo często wożą małe dzieci z przodu obok kierowcy. Przypominam , że dzieci powinny jeździć z tyłu. Na fotelu z przodu mogą jeździć dzieci powyżej metra pięćdziesięciu i z ukończonym dwunastym rokiem życia. To nie jest widzimisię. Miejsce obok kierowcy jest bowiem najbardziej niebezpiecznym miejscem w samochodzie. W razie wypadku kierowca podświadomie chroni swoją stronę, a strona obok kierowcy na ogół ląduje na drzewie. Dzieci trzeba wozić z tyłu. Małe dzieci w fotelikach, duże (poniżej metra pięćdziesięciu) na podkładkach. One służą temu, aby w razie wypadku dziecko nie przeleciało między pasami ani się nimi nie udusiło. I zawsze trzeba zapinać pasy! Bardzo często z przodu ludzie zapinają pasy, a z tyłu nie. Wszyscy w samochodzie powinni mieć zapięte pasy, bez względu na wiek i miejsce.

Zawsze apeluję do dzieci, że gdyby widziały osobę dorosłą, która po spożyciu alkoholu wsiada do samochodu, żeby zabierały kluczyki i uciekały „w długą”, nawet gdyby się miały narazić na gniew rodzica. Może dzięki temu uratują życie jemu lub innym współużytkownikom drogi.